Zakaj se odločiti za chiptuning?

Kaj pridobite?
Vožnja z vašim vozilom bo bolj prožna in živahna, pospeševanje bo enakomernejše. Zaradi povečanjega navora je prehitevanje veliko lažje.
Pri vozilih s turbopolnilnikom se moč motorja in predvsem navor povečata od 20 do 40%, pri določenih modelih celo več.
Poraba goriva je ob normalni voznji tudi do 0,5 litra manjša.
Če s tuningom niste zadovoljni, vam vrnemo denar in vozilo povrnemo v prvotno stanje.

Kako to dosežemo?
Vsa moderna vozila uporabljajo za delovanje motorja »računalnik« . To je motorna krmilna enota, ki nadzira in krmili delovanje vseh procesov v motorju:
čas vbrizga, količina vbrizga goriva, pritisk turbo-polnilnika,….
Chiptuning je prilagoditev programa, ki ga ta računalnik uporablja.
Originalni program se zamenja z novim programom, le ta pa optimira delovanje vseh tipal in krmilnih procesov motorja. S tem pridobimo na pospešku in prožnosti motorja.

Zakaj tega ne storijo že proizvajalci?
Proizvajalec mora pri razvoju upoštevati številne dejavnike, kot so kvaliteta goriva, višinska razlika, zavarovalniški razredi, različni načini vožnje, zamujanje servisnih intervalov,….

Vzdrzevanje in obremenjenost motorja vozila po chiptuningu!
Vse vzdrževanje ostane enako in nespremenjeno, tako da se avtomobil vzdržuje se naprej po navodilih proizvajalca. Vozilo s chiptuningom je samo neznatno bolj obremenjeno, tako da to ne vpliva na življensko dobo motorja.

Zakaj izbrati ravno nas?
Chiptuning je pri nas nadgradnja dolgoletnih izkušenj pri diagnostiki in servisiranju vozil.
Za razliko od konkurence vam poleg chiptuninga nudimo pregled in diagnostiko vašega vozila ter morebitno odpravljanje napak, popravila motornih računalnikov, airbag računalnikov, ter ostale elektronike, ki jo najdete v sodobnih vozilih. Teh storitev vam večina naše konkurence ne more zagotoviti, saj so ponavadi le trgovci in niso dovolj tehnično podkovani, niti nimajo drage diagnostične opreme. Ko pa gre kaj narobe, vas napotijo na najbližji servis, kjer pa za popravilo takšnih napak pošteno zaračunajo.
Upravljamo z različnimi profesionalnimi diagnostičnimi orodji :
Bosch KTS , VAG-COM, Clip, Lexia, GT-1, OPS, ….

Za tuning opremo poskrbijo naši poslovni partnerji s priznanimi kompetencami: CMD technologies, EVC Electronic, Alientech, MagicMotorSport.

Povezava na spletno stran
www.cmdtec.it , www.evc.de , www.alientech.to , www.magicmotorsport.com

Načini Chiptuninga
Obstajajo trije načini, kako narediti Chiptuning. Kateri način se uporabi, je odvisno od modela krmilne naprave (računalnika) in od kvalitete opreme, katero uporablja tuner. Ne glede na to, s katerim načinom se izvaja Chiptuning, se pri nas vedno odčitajo originalni podatki iz krmilne naprave in se shranijo. Programiranje v prvotno stanje (nalaganje originalnih podatkov) je pri nas brezplačno.

1.) L = Lotanje
Eprom v krimilni napravi se nadomesti z novim.
Od tu tudi ime chiptuning. Uporablja se samo za starejše letnike avtomobilov, kjer ni mogoče originalnega chipa na novo sprogramirati.

2.) O = OBD-Tuning
Pri tej metodi obstajata dva načina:
a.) Chiptuning se naredi direktno preko servisnega porta.
b.) Chiptuning se naredi direktno na motornem računalniku, preko posebnega kabla.
Ta postopek se uporablja v 95% vseh vozil.

3.) B = BDM - Tuning
Chiptuning se naredi na sneti krmilni napravi s posebnim vmesnikom.
Podoben OBD tuningu, vendar z drugačno opremo.

Težave, ki lahko nastanejo po tuningu.
Nadgradnja programske opreme se ne more spremeniti čez čas sama od sebe. To je možno le, če je program (software) prepisan s strani neke druge družbe ali vašega lokalnega pooblaščenega trgovca. Če se motor po določenem času zažene slabo, potem to ne more biti rezultat programske napake ampak bo dejansko posledica okvare sestavnega dela. Vse takšne težave je potrebno diagnosticirati in rešiti v vaši lokalni delavnici v najkrajšem možnem času. Včasih chiptuning ne bo prinesel pričakovanega povečanja moči in navora. To je ponavadi posledica obrabe ali slabega vzdrževanja; obrabljene komponente motorja enostavno ne dosegajo nivoja, ki je potreben za optimalno delovanje motorja. V veliki večini primerov so to EGR, merilec pretoka zraka, krmilni ventil turbine(N75) ter sama turbina, ki je lahko umazana in je potrebna čiščenja.

V primeru, da imate vozilo pod garancijo in ga morate servisirati pri pooblaščenem trgovcu, vam bodo ob vsakem servisu posodobili programsko opremo. S tem bo tuning izničen, morali boste priti nazaj k nam, da vam tuniran program naložimo nazaj na računalnik. Postopek je enak, kot pri prvem tuningu - program preberemo, se pošlje na tuning ter sprogramira nazaj na vaš avto. Lahko bi tudi naložili vašo staro mapo, ki jo imamo še iz prvega tuninga, vendar tega pri nas ne delamo. Avto se še enkrat čipa zato, da vam z novim programom ostanejo morebitne posodobitve, ki jih je naredil proizvajalec. Ponovni tuning se ne zaračuna in je brezplačen!!

Primeri dobrega in slabega tuninga
Primer dobrega tuninga: Tuning je bil narejen na Opel Vivaru letnik 2008!

vivaro-org vivaro-mod
Orginal Modificiran


Primer slabega tuninga: Tuning je bil narejen na VW Polo letnik 2002 1.9 TDI 100 KM. Neznani slovenski tuner je na vozilo, namesto, da bi predelal orginalen software, naložil software od VW Passat-a 130 KM s podobnim motorjem. Na valjih je videti 132 KM, kot tudi, kako moč na 3000 obratov pade ter spet naraste. Stranka je z močjo svojega vozila zadovoljna, vendar to vozilo občasno pri veliki obremenitvi (prehitevanje v tretji prestavi) preklopi v t.i. limp mode (varnostni program). To PA pomeni, da motorni računalnik zazna napako, izklopi turbino in odvzame vozilu večino moči. To je varnostni sistem tovarne, da zaščiti motor pri možnih napakah. Poraja se vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi vozilo preklopilo v varnostni program v času prehitevanja, ko imate malo prostora in nasproti pripelje drugo vozilo?
Polo